Naam bijzetten of opschrift wijzigen op grafsteen

Wanneer iemand overlijdt en wenst om in een bestaand graf bijgezet te worden, moet er in de meeste gevallen een tweede opschrift op de grafsteen komen. Het bijzetten van een tweede naam of het veranderen van een spreuk op een grafsteen is een taak die specialistisch werk vereist. Ik vind het belangrijk om dit zorgvuldig uit te voeren, zodat het resultaat recht doet aan de herinneringen aan de overledene.

Het bijzetten van een tweede opschrift op een grafsteen is meestal handwerk en vereist vakmanschap. Ik voer deze werkzaamheden nooit uit op locatie, maar haal de steen altijd op van de begraafplaats en breng deze naar de werkplaats. Dit gebeurt uiteraard altijd met respect voor het graf en uw begraven dierbaren.

Werkplaats voor het bijzetten van letters

In de werkplaats worden de letters voor het nieuwe opschrift zorgvuldig geselecteerd en bijgezet, ongeacht waar de steen oorspronkelijk vandaan komt. Ook alle symbolen kunnen worden gebruikt om het opschrift persoonlijk en betekenisvol te maken.

Er zijn verschillende manieren om de letters op een grafsteen aan te brengen, afhankelijk van het materiaal en het gewenste effect. In graniet worden de letters meestal gestraald. Hierbij worden de letters in het graniet gezet door middel van zandstralen. Een andere techniek is het verheven van de letters, waarbij er handmatig om de letters heen wordt gehakt om ze reliëf te geven. Dit is handwerk, waarbij vakmanschap en ervaring komt kijken. Naast het plaatsen van letters in steen, kunnen ook bronzen en RVS-letters worden gebruikt. Deze letters worden op de grafsteen bevestigd.

Letters bijzetten op nieuwe en bestaande grafstenen

Het bijzetten van letters wordt zowel op nieuwe als op bestaande grafstenen uitgevoerd. In het geval van bestaande grafmonumenten wordt het nieuwe opschrift bijgezet, terwijl bij nieuwe grafmonumenten de letters direct worden aangebracht.

De gegraveerde letters worden beter zichtbaar door ze te verven. Het weer heeft invloed op de verf, waardoor de letters na verloop van tijd vervagen. In dat geval is het nodig om de verf opnieuw aan te brengen. Voordat nieuwe verf wordt aangebracht, verwijder ik de oude verf eerst om een goede hechting te garanderen. Belangrijk om te weten is dat ik letters altijd met de hand verf. Bij het gebruik van een spuitbus bestaat namelijk het risico dat de verf in een poreuze steen trekt, op plekken waar het niet hoort. Om dit te voorkomen en kwaliteit te garanderen, werk ik handmatig met een penseel.

Waar ik mij over verbaas is kleurverschil in bijschriften. Dit kom ik regelmatig tegen tijdens mijn werk op verschillende begraafplaatsen. Ik kies er bewust voor om alle letters opnieuw te verven, wanneer er een naam of opschrift wordt bijgezet. Dus ook de oude letters. Op die manier vormt het nieuwe opschrift een geheel met het oude en is de hele steen weer netjes.

Teksten van grafsteen verwijderen

Naast het bijzetten van namen en verven van de letters, is het ook mogelijk om een tekst volledig van de steen te verwijderen. Dit gebeurt wel eens wanneer een spreuk niet langer aansluit bij de overtuigingen van de nabestaanden. In dat geval kan ik natuurlijk ook een nieuwe spreuk of tekst plaatsen, die beter aansluit of passender is.

Verschillende lettertypes op grafmonumenten

Ik kan al deze werkzaamheden uitvoeren ongeacht het lettertype of waar de steen oorspronkelijk vandaan komt. Een veelvoorkomend lettertype bij grafinscripties is het Elsevier-lettertype. Dit lettertype heeft een klassieke en tijdloze uitstraling. Het heeft een duidelijke leesbaarheid en past goed bij verschillende grafsteenontwerpen. Andere veelgebruikte lettertypen zijn bijvoorbeeld schreefloze lettertypen zoals Arial en Helvetica, die een modernere uitstraling hebben. Ook gotische lettertypen worden soms gebruikt om een meer traditionele of nostalgische sfeer te creëren.

Inscripties bijzetten is vakmanschap

Het bijzetten van letters op een grafsteen is een delicaat proces. Het vereist vakmanschap, aandacht voor detail en respect voor de herinnering aan de overledene. Door een specialist in te schakelen voor deze taak, kunnen nabestaanden en rechthebbenden zorgdragen voor een kwalitatief resultaat dat recht doet aan de persoon die zij willen eren op de grafsteen. Ik help u hier graag bij.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het bijzetten van letters op een nieuw of bestaand graf? Vul het aanvraagformulier in, stuur daarin een foto van het graf mee en u ontvangt binnen vijf werkdagen een vrijblijvende offerte van mij.

Wilt u meer weten over mijn werkzaamheden? Neem dan eens een kijkje bij het volledige overzicht van al mijn diensten.

Scroll naar boven
Scroll naar top
Ga naar de inhoud
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw