Grafsteen letters opnieuw inschilderen

Zijn de mooie woorden op de grafsteen van uw dierbare steeds moeilijker te lezen? En beginnen de letters van zijn of haar naam te vervagen? Dat geeft al gauw een onverzorgde indruk en weerhoudt u misschien van regelmatig bezoek. Verschillende weertypen zorgen er helaas voor dat dit op den duur gaat gebeuren. Het regelmatig schoonmaken van het monument kan dit verweringsproces slechts beperkt vertragen. Door de letters opnieuw te schilderen, ligt de grafsteen er meteen weer voor jaren keurig bij.

Grafsteen verven met metaallak of speciale letterverf

Voor het verven van een grafsteen gebruiken vakspecialisten meestal metaallak. Vroeger ging men vooral te werk met zwarte fietsenlak. Vandaag de dag hebben monumenten hoge kwaliteit verf nodig, omdat steenhouwers de grafsteen tekst tegenwoordig dieper in het materiaal graveren. Behalve metaallak bestaat er nu ook speciale grafsteen letterverf. Dit middel vloeit niet uit, zelfs niet op grafstenen die gemakkelijk vocht doorlaten. Bovendien hecht letterverf uitstekend op verschillende ondergronden, zoals metaal, hout en steen.

Een natuurstenen grafmonument opnieuw inschilderen

Het opnieuw schilderen van een grafmonument neemt veel tijd in beslag. Letters in natuursteen kunnen niet klakkeloos worden bijgeverfd. Eerst is het nodig de grafsteen een flinke schoonmaakbeurt te geven. Zandkorrels en algen op het monument zorgen voor ongewenst eindresultaat en moeten verwijderd worden. Lang niet ieder schoonmaakmiddel is hiervoor geschikt. Wilt u er zeker van zijn dat de grafsteen niet beschadigt? Dan is het inschakelen van een grafreinigingsspecialist de veiligste optie.

Voorafgaand aan het schoonmaken van de grafsteen is het nodig de oude verfrestanten uit de letters weg te krassen. Zorg ervoor dat u het juiste gereedschap gebruikt; dat wil zeggen een priem of een speciale kraspen. Het losschrapen van de verf is een zorgvuldige klus. Het gevaar bestaat dat het gereedschap uitschiet, waardoor rare krassen op het natuursteen ontstaan. De letters kunnen bovendien per ongeluk dieper gekrast worden en aparte vormen krijgen. Met de juiste professionele hulp gaat letters uitkrassen altijd goed.

Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat het inschilderen van de monumentletters vraagt om een klein penseel. Op het internet staan vervolgens diverse adviezen voor verf om aan te schaffen. Laat u daar niet te makkelijk door beïnvloeden. Voor het schilderen van tekst op een grafsteen is speciale letterverf verkrijgbaar. Verdunde imitaties of gewone buitenverf is daar niet voor bedoeld en kunnen enkel averechts werken. Vraag vooraf advies bij een specialist in grafonderhoud.

Letters op een marmeren grafsteen bijwerken

Belgisch hardsteen of marmer verft een stuk lastiger dan een monument van bijvoorbeeld graniet. Dit heeft te maken met het proces van verwering, dat bij kalksteen meer aanricht. Zo wordt het oppervlak van de grafsteen na verloop van tijd alsmaar stroever. Voordat u begint met verven moet het blad daarom eerst weer helemaal gladgeschuurd worden. Een intensieve bezigheid waarvoor waterbestendig schuurpapier of een schuurblokje kan worden gebruikt.

Als de ondergrond egaal is, kan het verven beginnen. Voor marmer of hardsteen is het verstandig om de verf eerst dunnetjes aan te brengen, anders krijgt u niet het gewenste resultaat. Geef de eerste laag voldoende tijd om te drogen. Dit zal enkele uren in beslag nemen. De tweede verflaag mag iets dikker zijn, maar zorg ervoor dat u niet te hard drukt. Een vaste schilderhand is erg belangrijk voor het verven van letters op een grafsteen.

Is de grafsteen van uw dierbare gemaakt van marmer? En heeft het een lichte kleur? Wees dan extra behoedzaam bij het opnieuw schilderen van de letters. Ook in speciale grafsteenverf zit olie verwerkt, dat zorgt voor rare donkere strepen en vlekken op het monument. Een grafonderhoudsbedrijf met jarenlange ervaring heeft de geschikte methode onder de knie voor elke bedachtzame verfklus.

Opnieuw verven van grafsteenletters is precisiewerk

Het herschilderen van monumentletters klinkt eenvoudig. Toch is het een heel nauwkeurig karwei. Eén verkeerde beweging en de steen raakt meteen beschadigd. Risico’s zijn er ook bij het gebruik van verkeerde verf of schoonmaakmiddel en het niet hanteren van de juiste schildermethode. De letters van een grafsteen laten bijwerken door een gespecialiseerd bedrijf voorkomt grove fouten. Met veertig jaar ervaring op het gebied van monumentletters verven is uw hulpvraag bij Grafonderhoud J. de Haan altijd in vertrouwde handen.

De kosten voor het opnieuw laten inschilderen van grafsteenletters vallen vaak reuze mee. Bent u benieuwd naar mijn voordelige prijs? Vul het aanvraagformulier in, stuur daarin een foto van het graf mee en u ontvangt binnen vijf werkdagen een vrijblijvende offerte van mij. Of wilt u weten hoe ik nog meer kan helpen bij grafonderhoud? Bekijk het volledige overzicht van al mijn diensten.

Scroll naar boven
Scroll naar top
Ga naar de inhoud
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw