Grafsteen schoonmaken

Het reinigen van een grafsteen is geen kinderspel. Het is verstandig om eerst even goed te lezen wat u wel of niet kunt doen. Zo verzekert u zichzelf ervan dat de laatste rustplaats van uw dierbare een nette, gedenkwaardige plek blijft. Het schoonmaken van een grafsteen is een eervolle handeling en een teken van respect. Niet ieder monument is hetzelfde, elk materiaal heeft een eigen methode en schoonmaakmiddel nodig.

Een grafsteen wordt door het weer en de tand des tijds groen, vuil en in sommige gevallen zelfs onleesbaar. Regen, wind en zon tasten de grafsteen aan. De regen draagt bij aan het ontstaan van groene aanslag en de afbraak van het oppervlak, terwijl de wind stof en kleine deeltjes aanvoert die zich vastzetten in de fijne details van de inscripties. De felle zomerzon vervaagt de kleuren en laat een vale waas achter op het marmer of graniet. Het gaat langzaam, maar binnen een jaar na het plaatsen van de grafsteen is de eerste aanslag al waar te nemen. Zonde. Tijd dus om de grafsteen schoon te maken.

Hoe vaak moet u een grafsteen schoonmaken?

Hoe vaak een grafsteen schoongemaakt moet worden, hangt af van verschillende factoren. De omgeving, weersomstandigheden en het type materiaal waaruit de grafsteen is gemaakt, hebben daar invloed op. Over het algemeen wordt aanbevolen om grafstenen minstens één tot twee keer per jaar schoon te maken.

Grafonderhoud J. de Haan reinigt de grafstenen twee keer per jaar, om er zeker van te zijn dat de stenen er altijd netjes en verzorgd bij staan. Grafstenen die zich in de buurt van bomen, struiken of gras bevinden, worden meer blootgesteld aan bladeren en vogeluitwerpselen, waardoor frequenter onderhoud nodig is. Ook na een periode van veel regen of vochtigheid, verschijnt er eerder groene aanslag op het monument.

Wilt u hierin volledig ontzorgt worden? Bekijk dan onze dienst periodiek onderhoudsabonnement. 

Welke schoonmaakmiddelen gebruiken voor het reinigen van een grafsteen?

Hoe makkelijk zou het zijn om een greep in het keukenkastje te doen voor vertrek naar de begraafplaats? Een simpel huishoudmiddel is helaas nooit de oplossing voor het reinigen van een grafmonument. Hieronder vindt u een overzicht van de schoonmaakmiddelen met daarbij de risico’s die ze met zich meebrengen.

Een grafsteen reinigen met chloor

Bij het online zoeken naar welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn voor het reinigen van een grafsteen, komt het advies om te reinigen met chloor al snel naar boven. Chloor kan inderdaad uitkomst bieden, vooral bij oude grafstenen. Bij monumenten van wit en zwart marmer is pure chloor erg geschikt als schoonmaakmiddel. Bij grafstenen van ‘gewoon’ marmer en diverse kaksoorten is puur chloor niet de oplossing en zal dit altijd moeten worden verdund in de juiste verhouding. Dit verschilt per steen.

Het is goed om even stil te staan bij de nadelige gevolgen van chloor. Als de grafsteen niet goed wordt ingesmeerd en niet voldoende wordt nagespoeld, ontstaan er al snel verkleurde strepen of vlekken. Ook de letters kunnen snel vervagen door het gebruik van chloor. Dan is het onmogelijk om het monument zelf in ere te herstellen.

Oude grafsteen schoonmaken

Oude grafstenen zijn in de meeste gevallen gemaakt van marmer of verschillende soorten kalksteen. Onderhoud van deze materialen is een behoorlijke uitdaging. Door weersinvloeden wordt de gedenksteen al snel grof. Hierdoor is het schoonmaken van een oude grafsteen een tijdrovende klus en moet een behandeling vaak meerdere keren worden herhaald.

Een behandeling met chloor is een optie, maar vraagt ook meerdere behandelingen en is niet heel goed voor het milieu en de natuur. Keer op keer moet het chloor worden weggespoeld met water. Dit hardnekkige middel trekt vervolgens in de omliggende aarde, doodt het gras en verontreinigt de grond. De risico’s zijn groot, dus zitten begraafplaatsen verbieden vaak het gebruik van chloor en goedkope huismiddelen.

Voorzichtigheid geboden bij het reinigen van een grafsteen met azijn

Een grafsteen schoonmaken met schoonmaakazijn heeft u misschien ook wel eens gehoord of gelezen. Voor een aantal steensoorten geeft deze methode zeker het gewenste resultaat. Maar wees ervan bewust dat azijn een agressief zuur is. Een marmeren grafsteen reinigen met azijn is geen goed idee, omdat dit middel het materiaal aantast. Dit geldt in de regel voor alle oude monumenten, maar zeker voor natuursteen.

Een grafsteen schoonmaken met een zuur? Wees heel voorzichtig, laat u informeren of vraag mij om deskundig advies en hulp.

Grafsteen schoonmaken met groene zeep

Voor bewerkt materiaal wordt het gebruik van groene zeep vaak aangeprezen voor het schoonmaken van een grafsteen. Groene zeep is weliswaar effectief, maar slechts voor de korte duur. Laat het middel liever links liggen. Groene zeep laat namelijk een laagje achter op de grafsteen, waardoor groene algen juist sneller en makkelijker groeien. In een mum van tijd is de steen drie keer zo vuil als voor de schoonmaakbeurt.

Wit en zwart marmer grafsteen schoonmaken

In het geval van wit of zwart marmer wordt op het internet geadviseerd om de grafsteen met chloor te reinigen. Het enige verschil met ‘gewoon’ marmer en diverse kalksoorten is dat voor wit en zwart marmer pure chloor juist WEL gewenst is en dat in andere gevallen chloor verdund wordt met water.

Wilt u informatie over een zorgvuldige werkwijze voor het schoonmaken van een marmeren grafsteen? 

Een granieten grafsteen schoonmaken

Niet alleen het schoonmaakmiddel bepaalt of het reinigen van een grafsteen risicovrij kan worden uitgevoerd. Ook het gebruikte hulpmiddel speelt een grote rol. Bij het schoonmaken van een grafsteen van onbewerkt graniet is een staalborstel of schuurspons bijvoorbeeld uit den boze. Bij het schoonmaken van onder meer de letters op de grafsteen zullen hiermee rare krassen gaan ontstaan. Om vervaging van de letters en beschadiging van het monument te voorkomen, is het te allen tijde verstandig om mijn grafonderhoudsbedrijf met professionele hulpmiddelen om hulp te vragen.

Letters grafsteen schoonmaken

De letters op grafstenen zijn in de meeste gevallen ingegraveerd. Doordat de letters dieper liggen, is dat bij uitstek de plek waar vuiligheid zich ophoopt. Zandkorrels en algen moeten eerst worden verwijderd met een zachte borstel en het juiste passende schoonmaakmiddel. Bij het gebruik van chloor kan er verkleuring van de letters ontstaan. Het is dan mogelijk om de letters opnieuw in te schilderen.

Grafsteen laten schoonmaken door een erkend bedrijf

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is het schoonmaken van een grafsteen niet zonder risico’s. Huis-tuin-en-keukenmiddelen zijn goedkope opties, maar richten schade aan op milieu en natuur. De risico’s die u neemt door zelf een grafsteen schoon te maken, zijn behoorlijk groot en de gevolgen hiervan zijn meestal niet te overzien. De werkzaamheden vereisen in de meeste gevallen bovendien een behoorlijke inspanning van uw kant.

Grafonderhoud J. de Haan heeft de juiste specialistische reinigingsmiddelen en kennis in huis en pakt uw eervolle verantwoordelijkheid graag met beide handen aan. Een grafsteen laten reinigen door dit erkende en professionele bedrijf betekent langdurig behoud van een prachtig en verzorgd grafmonument. Een fijne plek om uw dierbare te gedenken.

Grafonderhoud J. de Haan
Skoalplein 1
8404 GV Langezwaag

Tel: 06-27654322
Info@grafonderhoudjdehaan.nl

Vul het contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Als u een offerte wilt opvragen stuur dan een aantal afbeeldingen mee zodat ik een prijs op maat kan geven.
  Ondersteund bestand uploaden (max. 15 MB)

  Reviews

  De ervaringen van anderen kunnen voor u heel waardevol zijn. Alleen mijn klanten kunnen mijn geleverde diensten objectief en op kwaliteit beoordelen. Wilt u weten of ik kwalitatief werk aflever, gemaakte afspraken nakom of helder en snel communiceer? Lees dan de reviews die klanten naderhand achterlieten op mijn pagina.

  Scroll naar boven
  Scroll naar top
  Ga naar de inhoud
  3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw