Grafsteen schoonmaken – advies voor elk materiaal

Voor het reinigen van een grafsteen heeft u de juiste keuze gemaakt door u eerst in te lezen in het onderwerp. Zo garandeert u zichzelf ervan dat de laatste rustplaats van uw dierbare een gedenkwaardige plek blijft. Het schoonmaken van een grafsteen is een eervolle handeling en een teken van respect. Daarom is het alvast goed om te weten dat niet ieder monument hetzelfde is. Het materiaal van de steen bepaalt welke methode en welk schoonmaakmiddel gebruikt kan worden voor het reinigen van de grafsteen.

Een grafsteen reinigen met chloor

Wellicht dat u van tevoren ook advies hebt ingewonnen bij vrienden en naaste familieleden. De kans is groot dat zij voorschrijven om de grafsteen met chloor te reinigen. Vooral wanneer men een oude grafsteen wil schoonmaken, kan dit middel uitkomst bieden. Beseft u zich alleen wel dat chloor gemakkelijk en eerder het tegendeel kan bewerkstelligen. Rare strepen op de steen en vervaging van de letters liggen gauw op de loer en het monument is niet meer in ere te herstellen. Dat was zeker niet uw bedoeling.

Oude grafstenen zijn veel gemaakt van marmer en verscheidene soorten kalksteen. Onderhoud van deze materialen is een behoorlijke uitdaging. Door weersinvloeden wordt de gedenksteen hoe dan ook grof. Een behandeling met chloor is een optie, maar zal pas na meerdere behandelingen effectief zijn. Een tijdrovende klus waarbij u bovendien keer op keer chloor zal wegspoelen met water. Dit hardnekkige bleekmiddel trekt vervolgens in de omliggende aarde, doodt het gras en verontreinigt de grond. De risico’s zijn groot, dus zitten begraafplaatsen niet te wachten op goedkope huismiddelen, zoals chloor.

Voorzichtigheid geboden bij het reinigen van een grafsteen met azijn

Een grafsteen schoonmaken met schoonmaakazijn hebt u allicht ook wel eens ergens gehoord of gelezen. Voor een aantal steensoorten geeft deze methode zeker het gewenste resultaat. Maar wees u ervan bewust dat we te maken hebben met een agressief zuur. Een marmeren grafsteen reinigen met azijn is geen goed idee, omdat dit middel het materiaal onverbiddelijk zal aantasten. Dit geldt in de regel voor alle oude monumenten, maar zeker ook voor natuursteen.

Een grafsteen schoonmaken met een zuur? Wees heel voorzichtig, laat u informeren of vraag mij om deskundig advies en hulp.

Een granieten grafsteen schoonmaken

U heeft hiervoor gelezen wat de ernstige gevolgen van onzorgvuldig gebruik van chloor of schoonmaakazijn kunnen zijn. Maar het is niet alleen het schoonmaakmiddel dat bepaalt of het reinigen van een grafsteen risicovrij kan worden uitgevoerd. Ook het gebruikte hulpmiddel speelt een grote rol.

Bij het schoonmaken van een grafsteen van onbewerkt graniet is een staalborstel of schuurspons bijvoorbeeld uit den boze. Bij het schoonmaken van onder meer de letters op de grafsteen zullen hiermee rare krassen gaan ontstaan. Om vervaging van de letters en beschadiging van het monument te voorkomen, is het te allen tijde verstandig om mijn grafonderhoudsbedrijf met professionele hulpmiddelen om hulp te vragen.

Voor bewerkt materiaal wordt het gebruik van groene zeep vaak aangeprezen bij het schoonmaken van een grafsteen. U bespaart zichzelf alleen wel veel werk door dit natuurlijke product links te laten liggen. Groene zeep is weliswaar effectief, maar slechts voor de korte duur. Tijdens het schoonmaken ontstaat een extra bovenlaag, waarop groene algen snel en makkelijk groeien. In een mum van tijd is de steen drie keer zo vuil als voor de schoonmaakbeurt.

Wit en zwart marmer

In het geval van wit of zwart marmer wordt op het internet eveneens geadviseerd om de grafsteen met eerdergenoemd chloor te reinigen. Het enige verschil met ‘gewoon’ marmer en diverse kalksoorten is dat voor wit en zwart marmer pure chloor gewenst is en dat in andere gevallen chloor verdund wordt met water. Eerder las u al over de mogelijke risico’s van chloorgebruik voor zowel de grafsteen als de omliggende grond.

Wilt u daarom informatie over een zorgvuldige werkwijze voor het schoonmaken van een marmeren grafsteen? Neem gerust even contact met mij op.

Grafsteen schoonmaken door een erkend bedrijf

Het schoonmaken van een grafsteen is niet vrij van risico’s. Huis-tuin-en-keukenmiddelen zijn goedkope opties, maar richten buitenshuis schade aan op voorwerpen waarvoor ze zeker niet bedoeld zijn. Een grafsteen schoonmaken met soda valt overigens net zo goed onder deze huismiddelen. De risico’s die u neemt door zelf een grafsteen schoon te maken, zijn behoorlijk groot. En de gevolgen hiervan zijn meestal niet te overzien. De werkzaamheden vereisen in de meeste gevallen bovendien een behoorlijke inspanning van uw kant.

Grafonderhoud J. de Haan heeft de juiste (biologische) specialistische reinigingsmiddelen en kennis in huis en pakt uw eervolle verantwoordelijkheid graag met beide handen aan. Een grafsteen laten reinigen door dit erkende en professionele bedrijf betekent langdurig behoud van een prachtig en net grafmonument. Een fijne plek om uw dierbare te gedenken.

Grafsteen schoonmaken – advies voor elk materiaal

Scroll naar boven
Scroll naar top
Naar de inhoud springen